Ανακοίνωση : Προσφυγή του Σωματείου στην Δικαιοσύνη για το θέμα του διαμετακομιστικού κέντρου του ΟΣΕ.





Δημόσια Ανακοίνωση, προσφυγής στην Δικαιοσύνη, σχετικά με τον υπό ψήφιση νόμο, για την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας "ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ", της εταιρείας "ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", της εταιρείας "ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και της εταιρείας "ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", για την "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ" και άλλες διατάξεις».


Το Σωματείο μας, «Καλλιγαία», έχει εκφράσει εγκαίρως τις εύλογες και τεκμηριωμένες ανησυχίες του, για τον ακραία προβληματικό χαρακτήρα της ως άνω Σύμβασης, με δημόσια ανακοίνωσή του, αλλά και με παρέμβασή του στην Ημερίδα με θέμα,  «Η Ανάπτυξη του Θριασίου πεδίου. Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Νέες θέσεις Εργασίας στη Δυτική Αττική», στις 26η Σεπτεμβρίου του 2018.

     Επίσης, η «Καλλιγαία», στις 10 Οκτωβρίου του 2018,  λίγες ώρες μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, στη Βουλή, απηύθυνε προειδοποίηση, προς τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο του Ασπρόπυργου, προς τους Επιχειρηματίες αλλά και τους Πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου, με την «Ανοιχτή Επιστολή, με αίτημα τη  Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, στο Δήμο Ασπροπύργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 134, παρ. 1α και 1β, του Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης). Με σκοπό να εκφρασθεί η βούληση του Λαού του Ασπρόπυργου, η λογική αποδοκιμασία του, σε όσα, πρωτοφανή για την Ελλάδα και για κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου, εμφανώς αποικιοκρατικού χαρακτήρα, προδήλως αντισυνταγματικά και παράνομα «νομοθετούνται», για το Εμπορευματικό Κέντρο του Ο.Σ.Ε. “Θριάσιο¨, με βάση το άρθρο 79 του Ν 4530/2018 και τα οποία συνιστούν αντιαναπτυξιακή και περιβαλλοντική ¨βόμβα¨, για τη χώρα και την πολύπαθη περιοχή της πόλη μας και του Θριάσιου πεδίου».

     Δυστυχώς, η συζήτηση του νομοσχεδίου, που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όχι μόνο δεν καθησύχασε τις ανησυχίες μας, αλλά τις πολλαπλασίασε, αφού επιβεβαιώθηκαν τα παρακάτω, σε ό,τι αφορά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο:


1. Πέραν πάσης αμφιβολίας, παραβιάζονται βάναυσα οι όροι ανταγωνισμού, η αναλογικότητα και η ίση μεταχείριση, ανάμεσα στον Παραχωρησιούχο του υπό κατασκευή Εμπορευματικού Κέντρου, και τις υπάρχουσες Επιχειρήσεις της περιοχής, με ίδιο ή  ανάλογο αντικείμενο και σκοπό.

2. Οι παραβιάσεις αφορούν στο σύνολο των χαρακτηριστικών της προτεινόμενης Σύμβασης. Διότι, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιφυλάσσονται, για τον Παραχωρησιούχο, σκανδαλωδώς ευνοϊκοί, προδήλως χαριστικοί όροι, ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις αδειοδοτήσεις κατασκευής και λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου, την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής Δημοτικών Τελών. Προβλέπεται μέχρι τετραπλασιασμός της δόμησης στο χώρο που καλύπτει, σε σχέση με αυτούς που αρχικά προέβλεπε η διαδικασία, αλλά και με τους όρους που ισχύουν για την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου πεδίου και τις ομοειδείς - ανταγωνίστριες επιχειρήσεις.

3. Οι προαναφερθέντες, χαριστικοί και αποικιοκρατικού χαρακτήρα όροι, επιτεύχθηκαν μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας που παραβίασε, όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή, τόσο τους όρους της Προκήρυξης, για τη φύση του έργου, όσο και την ίδια την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΟΣΕ, για το τίμημα, το οποίο δημοσιεύτηκε, εντελώς ανεξήγητα ή μάλλον ευεξήγητα, ενάμιση χρόνο μετά την Προκήρυξη του Διαγωνισμού!...
Επιπλέον, στις 11 Οκτωβρίου του 2018, δύο μέρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε, με Δελτίο Τύπου, την έκδοση δύο σημαντικών αποφάσεων, με τις οποίες προβλέπεται η Λειτουργία Καθεστώτος Τελωνειακής Αποθήκευσης και η Αναμόρφωση του Καθεστώτος των Ελευθέρων Ζωνών, που θα ισχύουν -κατά την ανακοίνωσή της- «για τη συγκέντρωση εγχώριων εμπορευμάτων σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους»!... Χωρίς άλλες λεπτομέρειες, για το ποιοι είναι οι χώροι αυτοί, πώς επιλέγονται ή καθορίζονται!... Γεγονός που πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες μας, αφού αποδεικνύει ότι, η σειρά των σκανδαλωδώς ευνοϊκών όρων, δεν έχει τελειώσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.



   Για όλους τους παραπάνω λόγους, και κυρίως για τις καταστροφικές συνέπειες που αναμένονται, από την κύρωση της συγκεκριμένης Σύμβασης, στην ευρύτερη οικονομία του Θριάσιου πεδίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Καλλιγαία», αποφάσισε:

1. Να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικράτειας, για την ακύρωση του νόμου σε περίπτωση υπερψήφισης του.

2. Να καταγγείλει  τη Σύμβαση και το Νόμο, στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα, δηλαδή, στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις κάθε βασικής αρχής ανταγωνισμού.



Η «Καλλιγαία» προτρέπει, το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου, αλλά όλους τους θιγόμενους Επιχειρηματίες, πολίτες και φορείς της περιοχής, να πράξουν το ίδιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΗΣ ΒΙΠΑΝΟΤ Α.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Η πολεοδόμηση, η ανάπτυξη και τα «χρυσά ραπανάκια» που γίναν κατασχέσεις σπιτιών…