ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΗΣ ΒΙΠΑΝΟΤ Α.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

  


 
website: kalligaia.blogspot.com
F: facebook.com/Σωματείο-Καλλιγαία

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, 31-10-2023
 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΗΣ ΒΙΠΑΝΟΤ Α.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

 

Με την πρόσφατη απόφασή του 1686/2023, το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) κήρυξε παράνομη και ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού  Πάρκου ΒΙΠΑΝΟΤ στον Ασπρόπυργο, δικαιώνοντας τους πολίτες κατοίκους του Ασπρόπυργου, μέλη του Σωματείου ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ που είχαν προσφύγει εναντίον της. Η απόφαση αυτή είναι τεράστιας σημασίας, τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Για να γίνουν όμως κατανοητά το περιεχόμενο και η σημασία της απόφασης αυτής θα πρέπει να εξηγήσουμε ορισμένους όρους και να ανατρέξουμε σε κάποια γεγονότα.

Στις 2/7/2019, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ίδρυση του  Επιχειρηματικού Πάρκου ΒΙΠΑΝΟΤ, μιας μεγάλης έκτασης, τμήμα της βιομηχανικής περιοχής Ασπροπύργου, νότια της λεωφόρου ΝΑΤΟ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (ΕΠ);  Σύμφωνα με τον νόμο 3982/2011:

Ø  Είναι χώρος που έχει οριστεί με νόμο για να στεγάζει βιομηχανικές, βιοτεχνικές ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και Ιδιωτικός Φορέας που δημιουργείται, με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας (ΑΕ), για να διαχειρίζεται τον χώρο αυτόν.

Ø  Από τη στιγμή που ένα ακίνητο ενταχθεί σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο, ανήκει στον ιδιωτικό Φορέα που συστήνεται με ΚΥΑ, όπως είναι η ΒΙΠΑΝΟΤ Α.Ε. Δηλαδή, το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη μειώνεται και για το ακίνητό του αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδιωτικού Φορέα που δημιουργείται.

Ø  Ο κάθε ιδιοκτήτης υποχρεώνεται να αποδώσει στον Φορέα εισφορά, σε γη και χρήμα, που υπολογίζεται από τον Φορέα. Οι εισφορές σε χρήμα, σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία, είναι δυσβάσταχτες και, αν δεν καταβληθούν έγκαιρα στον Φορέα, χρεώνονται στις ΔΟΥ των ιδιοκτήτων, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό: δεσμεύσεις λογαριασμών, κατασχέσεις ακινήτων (ακόμη και κατοικιών) κλπ.

Ø  Οποιοδήποτε κτήριο ή άλλη κατασκευή βρίσκεται εντός του Πάρκου, μπορεί να κατεδαφιστεί, χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση. Αντίθετα, η εισφορά σε γη και χρήμα και οι οφειλές στην Εφορία συνεχίζουν να τρέχουν. Το ίδιο ισχύει και για τις υφιστάμενες κατοικίες.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση της  ΒΙΠΑΝΟΤ ΑΕ, στης οποίας το ΔΣ προεδρεύει ο απερχόμενος Δήμαρχος Ασπροπύργου, με ύπουλο και δόλιο τρόπο, πάρθηκαν αποφάσεις, χωρίς να ενημερωθούν και να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες. Η συγκατάθεση των ιδιοκτητών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε ΠΟΤΕ! Ενώ η μόνη ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι του Ασπρόπυργου για το θέμα, οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει το Σωματείο ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ.

Αυτήν ακριβώς την αδικία έρχεται να αποκαταστήσει, μετά από τις επίμονες προσπάθειές μας, τις χρονοβόρες, κοστοβόρες  και ψυχοφθόρες διαδικασίες που υποβληθήκαμε, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που εκδίκασε την προσφυγή των μελών του Σωματείου μας, ιδιοκτητών ακινήτων στη ΒΙΠΑΝΟΤ και σύμφωνα με την οποία, η ΚΥΑ της ΒΙΠΑΝΟΤ ΑΕ «πρέπει να ακυρωθεί λόγω της παράλειψης δημοσιοποίησης του ένδικου σχεδίου κατά τρόπον ώστε να καθιστά δυνατή την ενημέρωση του κοινού και τη συμμετοχή του στη διαβούλευση, η οποία αποτελεί αυτοτελή υποχρέωση της Διοίκησης και αντιστοίχως αυτοτελές δικαίωμα των διοικουμένων.».

Με απλά λόγια, η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό ακριβώς που επικαλούνταν τόσο καιρό το Σωματείο μας ότι, πέραν όλων των άλλων αδικιών και παραβάσεων, εκ μέρος της Διοίκησης δεν τηρήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία δημοσιοποίησης και διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, όπως επιβάλλουν οι  επιταγές των ευρωπαϊκών Οδηγιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, καθώς και η Σύμβαση του Άαρχους.

Η σημαντικότητα όμως της απόφασης αυτής δεν σταματάει στην περίπτωση του συγκεκριμένου και άλλων παρόμοιων Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ), καθώς παράγει νομολογία και αποτελεί βάση για νέες προσφυγές από ενδιαφερόμενους πολίτες και ακυρώσεις από το ΣτΕ, για αναπλάσεις και πολεοδομικά σχέδια που δρομολογούνται γενικότερα σε όλη τη χώρα.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τον νέο νόμο 4982 /22 για τα ΕΠ, στη διαμόρφωση του οποίου επιστρατεύσαμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να παρέμβουμε, με τους μακροχρόνιους  αγώνες μας, τις δικαστικές προσφυγές μας, τις επανειλημμένες  παρεμβάσεις μας σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης, ακόμη και σε επίπεδο Κυβέρνησης και Κοινοβουλίου  και με την εκτενή και εμπεριστατωμένη συμμετοχή μας στη δημόσια διαβούλευση, πλέον απαιτείται η συναίνεση του 100% των ιδιοκτησιών για τη δημιουργία ΕΠ, αντί της ισχνής πλειοψηφίας του προηγούμενου νόμου.

Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Η μάχη για την αντιμετώπιση των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, αλλά και για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων συμπολιτών μας συνεχίζεται επίμονα και με αμείωτη ένταση.

Η μέχρι τώρα πορεία μας μας δικαιώνει. Κανένας αγώνας μας δεν πήγε χαμένος. Αντίθετα, η διστακτικότητα, η απογοήτευση και η ολιγωρία οδηγούν στην ηττοπάθεια. Είμαστε πολίτες, έχουμε δικαιώματα. Πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα διεκδικούμε. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις περιουσίες μας και την πόλη μας στο έλεος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, των επόμενων γενεών. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε το Σωματείο μας. Δηλώστε παρόντες. Απευθυνθείτε, συσπειρωθείτε, στην ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η πρόεδρος

Ελένη Καραμπέρη    

Ο   γενικός  γραμματέας

Σταύρος Κουράσης


Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια. Επιτέλους μια συλλογικότητα στον Ασπρόπυργο που δραστηριοποιείται για το όφελος της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο Ελενη συγχαρητητια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Η πολεοδόμηση, η ανάπτυξη και τα «χρυσά ραπανάκια» που γίναν κατασχέσεις σπιτιών…