ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Η πολεοδόμηση, η ανάπτυξη και τα «χρυσά ραπανάκια» που γίναν κατασχέσεις σπιτιών…

Με κίτρινο και πράσινο τα επόμενα Επιχειρηματικά Πάρκα του Ασπροπύργου

Οι πρώτες κοινοποιήσεις για κατασχέσεις στο σύνολο των περιουσιών τους, άρχισαν να θυροκολλούνται στους ιδιοκτήτες γης εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Βαμβακιάς. Συγκεκριμένα, η ΔΟΥ Ελευσίνας προχώρησε στην κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού του Κ.Σ., ενώ την 15/11/19 του θυροκολλήθηκε κατασχετήριο για το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, κατοικία, όχημα, μισθώματα και ό,τι άλλο διαθέτει. Ο λόγος: κατέχει ιδιοκτησία εντός της υπό πολεοδόμηση, με τη μορφή του Επιχειρηματικού Πάρκου, περιοχής της Βαμβακιάς, στα όρια των Δήμων Ελευσίνας και Ασπροπύργου. 

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οφείλει υποχρεωτικά να εισφέρει ένα υπέρογκο τίμημα σε χρήμα, που ορίζει κατά το δοκούν ο ιδιωτικός Φορέας διαχείρισης του Πάρκου, πέραν της υποχρεωτικής εισφοράς σε γη, το οποίο, αν δεν καταβάλει, βεβαιώνεται ως οφειλή στην Εφορία του, η οποία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση στο σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη. 

Αυτή είναι με λίγα λόγια η σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες για πολεοδόμηση, ανάπτυξη και «χρυσά ραπανάκια, που παράγει η αγροτική γη όταν γίνει βιομηχανική», σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση Δημάρχου της περιοχής.

https://www.facebook.com/953461618039971/photos/a.953461674706632/2744491832270265/?type=3&theater

Και όσοι έχουμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι η ιστορία αυτή αφορά μόνο όσους έχουν ιδιοκτησία στη συγκεκριμένη περιοχή, ήρθε η ώρα να ταρακουνηθούμε για τα καλά… 

Σύμφωνα με το «Επιχειρηματικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ν3982/2011», το σύνολο της επιφάνειας του Ασπρόπυργου, αγροτική και βιομηχανική, δηλαδή όλη η πόλη, πλην των αυστηρά χαρακτηρισμένων ως οικιστικών περιοχών (όπου και εκεί τα σχέδια λιμνάζουν για δεκαετίες), αποτελεί άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ανά 100 στρέμματα τουλάχιστον, αλλά με τη συναίνεση μόνο αυτών που κατέχουν τα 55 στρέμματα, μπορεί να πολεοδομηθεί με τη μορφή του Επιχειρηματικού Πάρκου, με τις επακόλουθες συνέπειες για όποιον έχει ιδιοκτησία εκεί, ακόμη και κατοικία. Το ποιες είναι αυτές, το είδαμε στο παραπάνω θλιβερό παράδειγμα. 

Το πράγμα όμως δεν σταματά ούτε εδώ… Ακόμη και εάν κάποιος δεν είναι άμεσα συνδεδεμένος ως ιδιοκτήτης με κάποια από τις υπό πολεοδόμηση περιοχές, δέχεται τις συνέπειες με άλλους τρόπους. 

Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Ασπροπύργου, που πρόσφατα χρηματοδότησε με 100 χιλιάδες Ευρώ το Επιχειρηματικό Πάρκο της ΒΙΠΑΝΟΤ, τμήμα της βιομηχανικής περιοχής Ασπροπύργου νότια της Λεωφόρου ΝΑΤΟ. Αντίστοιχο ποσό προτίθεται να διαθέσει ο Δήμος και στο άμεσο μέλλον, ενώ κονδύλια ύψους 4 έως 5 εκατομμυρίων Ευρώ θα διατεθούν από την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο Πάρκο. Με ποιο δικαίωμα δημόσιο χρήμα, τέλη, φόροι και εισφορές των φορολογουμένων της περιοχής διατίθενται σε μια ιδιωτική επιχείρηση; Γιατί ο Ασπροπύργιος να πληρώσει τη ΒΙΠΑΝΟΤ; Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, όταν ο Δήμος έχει ελλείψεις ακόμη και σε βασικές υποδομές, όπως σχολεία; Γιατί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει ένα ιδιωτικό Βιομηχανικό Πάρκο, κλειστό με μπάρες ακόμη και για τους ιδιοκτήτες, που όχι μόνο δεν θα προσφέρει στην πόλη, αλλά θα απαλλάσσεται ακόμη και της στοιχειώδους υποχρέωσης καταβολής Δημοτικών Τελών; 

Το δε επιχείρημα του Δημάρχου Ασπροπύργου, ότι χρηματοδοτεί τη ΒΙΠΑΝΟΤ προκειμένου να προστατεύσει ιδιοκτήτες και δημότες, είναι παντελώς αβάσιμο, εφόσον ο Δήμος είναι ήδη ιδιοκτήτης μέσω των δημοτικών οδών, και δεν χρειάζεται να εισφέρει και με χρήματα των δημοτών για να γίνει μέτοχος, ενώ παράλληλα δεν διευκρίνισε το λόγο συμμετοχής άμεσων συγγενικών του προσώπων στους Μετόχους του Πάρκου. 

Άλλωστε, βάσει της 11ης/2018 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπροπύργου, είχε δοθεί η υπόσχεση, προεκλογική προφανώς, ότι δεν θα προχωρήσει καμία κατάσχεση σε βάρος ιδιοκτήτη της Βαμβακιάς. Η προστασία όμως αυτή που είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος, δεν εμπόδισε τους κλητήρες να θυροκολλήσουν σήμερα τις κατασχέσεις. 

Όσο δε για τα «δικαιώματα και τα οφέλη» που θα καρπωθούν οι ιδιοκτήτες γης εντός επιχειρηματικών πάρκων, την «παρέμβαση στη διοίκηση και τον έλεγχο» που μπορούν να ασκήσουν, ένα μόνο αξίζει να αναφέρουμε: Με δημόσια επιστολή τους προς τη Διοίκηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Βαμβακιάς της 23/10/19, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής» και κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και την οποία υπέγραφε η Πρόεδρος του Σωματείου «Καλλιγαία», οι ιδιοκτήτες στην Βαμβακιά ζητούσαν δημόσιο απολογισμό και ενημέρωση για το τι θα γίνουν οι περιουσίες και τα χρήματα που έχουν καταβάλει ή τους έχουν κατασχεθεί έως τώρα. Τι έλαβαν ως απάντηση; Ένα ιδιωτικό μήνυμα με το οποίο απειλούνταν με μηνύσεις επειδή ζήτησαν το αυτονόητο. 
Δημοσίευμα της 23/10/2019 στην εφημερίδα «Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής»  

Άρα, για ποια οφέλη και για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Για την αυθαίρετη αρπαγή των ιδιοκτησιών, ακόμη και των σπιτιών των ιδιοκτητών εντός των Πάρκων; Τη λειτουργία τους με όρους που θα θέτουν αυθαίρετα τα ίδια, μέσω των διοικήσεών τους, σε βάρος της υπόλοιπης περιοχής; Ποιο το όφελος για την πόλη, εφόσον οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται εκεί θα επωφελούνται των υποδομών της, αλλά δεν θα καταβάλλουν δεκάρα για αυτή, ενώ οι δημότες θα τους έχουμε πληρώσει αδρά; 

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα καθεστώς «ειδικής οικονομικής ζώνης», με ειδικούς περιβαλλοντικούς και εργασιακούς όρους, όπου θα κερδοσκοπούν οι λίγοι, θα καταστρέφονται και θα υποφέρουν οι πολλοί και θα υποβαθμίζεται συνολικά η περιοχή. 

Γι’ αυτό ζητάμε: 

Ο κύριος Μελετίου ως Δήμαρχος Ασπροπύργου, και όχι ως Πρόεδρος της ΒΙΠΑΝΟΤ, να δεσμευτεί σε Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν θα δώσει τα δημοτικά τέλη στη ΒΙΠΑΝΟΤ. 

Ο κύριος Οικονόμου, ως Δήμαρχος Ελευσίνας και ως διάδοχο μέλος του ΔΣ της ΕΠΙΧΕΙΠΑ Ελευσίνας ΑΕ, να μας απαντήσει, αν έχει λάβει γνώση της απάντησης της ΕΠΙΧΕΙΠΑ Ελευσίνας ΑΕ στην επιστολή της 23/10/19, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής» και αν συμφωνεί με το περιεχόμενό της. 

Η ΕΠΙΧΕΙΠΑ Ελευσίνας ΑΕ να δημοσιεύσει την απάντηση που έστειλε στην επιστολή της 23/10/19, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής», ώστε να λάβει γνώση ο κάθε ιδιοκτήτης πως θα του συμπεριφέρεται η εκάστοτε ΕΑΝΕΠ όταν αποκτήσει στα χέρια της τα χρήματά του. 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, να λύσει το πρόβλημα των κατασχέσεων, διότι ενώ μας βεβαιώνει εγγράφως ότι οι εισφορές των ιδιοκτητών δεν αποτελούν δημόσιο έσοδο, αυτές τελικά εισπράττονται με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. 

Τα ψέματα τελείωσαν! «Οι ιθαγενείς δεν ξεγελιούνται πια με καθρεφτάκια»! Αρκετά μας τάισαν το «κουτόχορτο της ανάπτυξης» που ποτέ δεν έρχεται. Το μόνο που μας απέμεινε είναι τα χρέη και οι κατασχέσεις, δεν έχουμε πια τίποτα να φοβηθούμε. Αυτή την κατάσταση οφείλουμε να την ανατρέψουμε. Το οφείλουμε, αν όχι σε εμάς, στα παιδιά μας, στις γενιές που έρχονται…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΗΣ ΒΙΠΑΝΟΤ Α.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ