Αρ.Πρωτ. 24292/10-10-2018, "ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ" Το πρώτο Αίτημα για Δημοτικό Δημοψήφισμα στην Ελλάδα " για το Εμπορευματικό Κέντρο του Ο.Σ.Ε."





Πρωτοκολλήθηκε σήμερα η αίτηση του Σωματείου μας για την Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος στον Ασπρόπυργο.

ΘΕΜΑ: «Ανοιχτή Επιστολή, με αίτημα τη  Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος  στο Δήμο Ασπροπύργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 134, παρ. 1α και 1β, του Ν. 4555/2018 (¨Κλεισθένης¨). Με σκοπό, να εκφρασθεί η βούληση του Λαού της πόλης, η λογική αποδοκιμασία του, σχετικά με όσα πρωτοφανή στην Ελλάδα και σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου, εμφανώς αποικιοκρατικού χαρακτήρα, προδήλως αντισυνταγματικά και  παράνομα «νομοθετούνται» για το Εμπορευματικό Κέντρο του Ο.Σ.Ε. “Θριάσιο¨, με βάση το άρθρο 79 του Ν 4530/2018 και τα οποία συνιστούν αντιαναπτυξιακή και περιβαλλοντική ¨βόμβα¨, για τη χώρα και την πολύπαθη περιοχή της πόλη μας και του Θριάσιου πεδίου».
Κυρίες και Κύριοι,
Το Περιβαλλοντικό Σωματείο  «ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ» το οποίο από το Καταστατικό του έθεσε ως πρωταρχικό σκοπό του την ευαισθητοποίηση και την ομόθυμη συμμετοχή των Ασπροπυργιωτών, σε αγώνες για την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων, νόμιμων δικαιωμάτων της πόλης μας και των πολιτών της, πριν από λίγες μέρες με δημόσια παρέμβασή του κατήγγειλε με επιχειρήματα και στοιχεία όσα εγκληματικά και αντισυνταγματικά νομοθετήθηκαν πριν από μήνες για το Εμπορευματικό Κέντρο του Ο.Σ.Ε. σε βάρος του Ασπρόπυργου του Θριάσιου πεδίου του Δήμου και της χώρας μας.
Με αίτιο την ανεξήγητη σιωπή όσων είχαν την υποχρέωση εκ του Συντάγματος, εκ της λαϊκής εντολής και εκ του όρκου τους, να αντιδράσουν και να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα της χώρας και της πόλης μας και με αφορμή μια αφελή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος, η Κ.Ε.Δ.Α και μια “Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών” (με το πιασάρικο θέμα: «Η Ανάπτυξη του Θριάσιου πεδίου. Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Νέες θέσεις Εργασίας στη Δυτική Αττική»), το Περιβαλλοντικό Σωματείο ¨ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ¨ αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο όσα μεθοδεύτηκαν και νομοθετήθηκαν «στα μουλωχτά» και όσα σχεδιάζονται για τη συνέχεια με άξονα το Νόμο 4530/2018. Αυτά που αποκλείουν κάθε προοπτική ανάπτυξης για το Θριάσιο πεδίο και τον Ασπρόπυργο, αφού υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο οργανωμένα ξένα μεγαλο-συμφέροντα και κάποια εγχώρια ενεργούμενά τους με νοοτροπία υπεργολάβου που αδιαφορούν για τις συνέπειες σε βάρος της χώρας, της πόλης μας και της ζωής μας. Με κύριο μοχλό κάποιους δήθεν εμπειρογνώμονες που διακρίθηκαν στην απόπειρα ληστρικής υφαρπαγής της γης των Ασπροπυργιωτών στο Επιχειρηματικό Πάρκο Ελευσίνας / Βαμβακιάς ενώ επεξεργάζονται και το άλλο project για τη ΒΙΠΑ - ΝΟΤ. (Βιομηχανικό Πάρκο Ασπροπύργου Νοτίως της Λεωφόρου Ειρήνης ή ΝΑΤΟ).
Γράψαμε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που διανείμαμε, το είπαμε στην Ημερίδα και το επαναλαμβάνουμε σήμερα, επειδή πρέπει να το μάθουν και να το κατανοήσουν όλοι οι Ασπροπυργιώτες: «Σήμερα στο χώρο του Ο.Σ.Ε οι αρχικοί πολεοδομικοί περιορισμοί και οι όροι που είχαν τεθεί με απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ αναθεωρήθηκαν ως εξής: Παρέχεται νέος συντελεστής δόμησης 1,65, αυξημένος κατά 313%! Παρέχεται νέο ποσοστό κάλυψης 60%, αυξημένο κατά 40%! -Παρέχεται νέο μέγιστο ύψος κτιρίων ίσο με 19 μέτρα, με δυνατότητα να φτάσει τα 24,7 μέτρα, αυξημένο δηλαδή κατά 106%! Επιτρέπεται η κατασκευή περισσότερων του ενός κτιρίων στο ίδιο γήπεδο, ενώ η ελάχιστη απόσταση των κτιρίων από τα όρια πάει στα 10 μέτρα. Δηλαδή, το δικαίωμα δόμησης αυξάνεται, από τα αρχικά 235 στρέμματα σε πάνω από 970 στρέμματα! Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά τα νούμερα, αξίζει να πούμε ότι, ολόκληρος ο κύριος ιστός του Ασπρόπυργου που βρίσκεται σε απόσταση μερικών λεπτών από τον ΟΣΕ έχει έκταση 1.800 στρέμματα και ότι σπίτια, καταστήματα, σχολεία και λοιπά κτίρια της πόλης μας, όλα μαζί, δεν ξεπερνούν τα 1.500 στρέμματα δομημένης επιφάνειας.
Αλλά, οι σκανδαλώδεις παραχωρήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Οι ηλεκτρομηχανολογικοί βοηθητικοί χώροι, οι στεγασμένοι και τα μόνιμα προστεγάσματα, δεν θα προσμετρώνται στη δόμηση και στην κάλυψη! Θα υπάρχουν σαν να μην υπάρχουν… Ακόμη δεν προβλέπεται πια καμία υποχρέωση φύτευσης του ακάλυπτου χώρου, επιφάνειας τουλάχιστον 200 στρεμμάτων. Μια έκταση που με τα δεδομένα του Ασπρόπυργου, είναι σαν αυτή που ξεκινά από το 1ο Λύκειο και φτάνει ως το Στάδιο και από το Δημαρχείο ως την οδό Θερμοπυλών (κοντά στην παλιά Δεξαμενή).  Αυτά σημαίνουν ότι οι αρμόδιοι αλλάζοντας τη σύμβαση προς όφελος των αναδόχων επιχειρούν να δημιουργήσουν άλλον ένα Ασπρόπυργο ακριβώς δίπλα από το σημερινό. Ένα χώρο που εκτός από τις εγκαταστάσεις ¨Logistics¨ και μεταποίησης θα μπορεί να περιλαμβάνει πιθανόν και εμπορικά κέντρα, μονάδες εστίασης, γιγα-μάρκετ ακόμη και καταλύματα...
…Έτσι μέσα στο χώρο του ΟΣΕ θα διαμορφώσουν ένα συγκρότημα τέρας με πάμφθηνες αποθήκες χωρίς δημοτικά τέλη και τις άλλες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, για να συγκεντρώσουν εκεί όλες τις δραστηριότητες Logistics και μεταποίησης απ΄ όλο το Θριάσιο πεδίο, μαζί με όλες τις υποστηρικτικές επιχειρήσεις, βυθίζοντας την πόλη μας και τη γύρω περιοχή στην εξαθλίωση στη βίαιη φτωχοποίηση μας, στη χειρότερη μόλυνση και ρύπανση όλων των εποχών».
Κατά συνέπεια με το Ν. 4530/2018 επέρχεται μεταβολή της Βιομηχανικής Οργάνωσης των Logistics στον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο πεδίο και φυσικά στη χώρα. Και για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει «Βιομηχανική Οργάνωση μιας Αγοράς», εξηγούμε ότι με τον όρο αυτό εννοούμε τον Ανταγωνισμό. Τον τρόπο δηλαδή που έχουν λάβει θέση οι βιομηχανίες της συγκεκριμένης «αγοράς» ως προς τους καταναλωτές, αλλά και τους ανταγωνιστές τους. Ενώ το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί την αυτοδιόρθωσή της, προς όφελος των καταναλωτών, δια μέσου του ελευθέρου ανταγωνισμού, εδώ δεν έχουμε απλά μια κατηγορία ολιγοπωλίου, όπου λίγοι παίκτες ελέγχουν την αγορά, αλλά τη χειρότερη μορφή λειτουργίας της αγοράς, που είναι η θέσπιση Μονοπωλίου! Και μάλιστα του Φυσικού εκ του Νόμου Μονοπωλίου, με Εγγύηση του ίδιου του Δημοσίου χωρίς όρους ή περιορισμούς Διανομής του Αγαθού! Δηλαδή το δημόσιο με τον αντισυνταγματικό κατά την άποψή μας Νόμο 4530/2018, αφαιρεί υποχρεώσεις από τον Παραχωρησιούχο του Εμπορευματικού Κέντρου και του προσθέτει απίστευτα δυσανάλογα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης έναντι των υπολοίπων παικτών της αγοράς.
 Αυτό, άμεσα και με την ισχύ της άνισης μεταχείρισης των ανταγωνιστών διαμορφώνει συνθήκες Αθέμιτου Ανταγωνισμού και συνθήκες σαφέστατου Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος. Ο Επενδυτής, δηλαδή, θα παράγει φθηνότερο προϊόν, με τη δυνατότητα παραγωγής όλου του ζητούμενου προϊόντος της αγοράς βυθίζοντας στην εξαθλίωση τις υπόλοιπες διαμετακομιστικές επιχειρήσεις Logistics που λειτουργούν δίπλα τους.  Επειδή όμως ο κάθε κλάδος της αγοράς δεν είναι ανεξάρτητος από  τους υπόλοιπος και η κυκλοφορία του χρήματος είναι θέμα που μας αφορά όλους οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν είτε να νοικιάσουν αποθήκες μέσα στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να χάσουν το εισόδημά τους σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες αποθηκών στην περιοχή ή να αναγκασθούν να «διορθώσουν» προς τα κάτω τα ενοίκια έτσι ώστε να νομίσουν ότι ισοσκελίζουν την απόκλιση.
 Όμως μέσα στο διαμετακομιστικό κέντρο του ΟΣΕ θα λειτουργούν υπερμάρκετ, γυμναστήρια, καταλύματα ακόμα και μεταποίηση! Οπότε δεν θα μπορεί καμία επιχείρηση κανενός κλάδου να τους ανταγωνιστεί. Έτσι θα έχουμε ένα ΥΠΕΡ-MALL των LOGISTICS το οποίο θα υφαρπάζει το κέρδος των υπολοίπων Logistics, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και βραχυπρόθεσμα όλου του Ασπρόπυργου. Ακόμη κι απ΄ τα γυμναστήρια και τα μίνι μάρκετ της περιοχής ή κι από τις επιχειρήσεις πώλησης γρήγορου φαγητού. Αυτό ορίζεται ως αναδιανομή κερδών, από τους Ασπροπυργιώτες προς το Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ, ως μηχανισμός φτωχοποίησης του πληθυσμού, αύξησης των χρεών και των κατασχέσεων, από το Δημόσιο, τις Τράπεζες και κοράκια της γης μας.
Είναι φανερό ότι το τοπικό Μικρο-ΑΕΠ της περιοχής μας θα συρρικνωθεί με ταυτόχρονη κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου των ιδιωτών ακόμη και του Δήμου Ασπροπύργου που δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ, για δημοτικά τέλη. Οπότε, φυσική συνέπεια θα είναι η έκρηξη της ανεργίας! Η αύξηση αυτών που ζητούν εργασία αλλά και η μείωση αυτών  που θα προσφέρουν θέσεις απασχόλησης, με φυσικό αποτέλεσμα τη συμπίεση των μισθών.
Επιπλέον πολεοδομικά ο Ν. 4530/2018 αγνοεί παντελώς την ύπαρξη μιας πόλης 40.000 κατοίκων, καθώς δεν τη λαμβάνει καθόλου υπόψη του ούτε στην περιβαλλοντική επιβάρυνση ούτε στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση ούτε στην οικονομική επιβάρυνση ούτε  στην αλλοίωση του πολεοδομικού χαρακτήρα της φυσικού και οικιστικού που θα επέλθει με το  Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ εάν αυτό διαμορφωθεί με τους όρους που θεσπίστηκαν. Όλα τα παραπάνω είναι αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης μελέτης στο σύνολο του  Δήμου που ονομάζεται Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (Γ.Π.Σ). Κι αυτός είναι απαραίτητος να ολοκληρωθεί τόσο νομικά όσο και περιβαλλοντικά για το σύνολο του Δήμου έτσι ώστε να μπουν οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού κι οικιστικού, λαμβάνοντας υπόψη τη “φέρουσα ικανότητα” της πόλης του Ασπρόπυργου να αντέξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του ΟΣΕ αλλά και κάθε άλλη χωρίς να κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία της προκειμένου όλα να λειτουργούν και να σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των πολιτών. 
Για όλα όσα θεσπίστηκαν με καθαρά τριτοκοσμική αντίληψη για το μελλοντικό Ασπρόπυργο το Περιβαλλοντικό Σωματείο μας «ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ» αποφάσισε να απευθυνθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου ζητώντας από τα μέλη του το αυτονόητο: Να λάβουν την απόφαση να κληθεί ο λαός της πόλης να τοποθετηθεί μέσω τοπικού Δημοψηφίσματος, όπως προβλέπει το άρθρο 134, παρ. 1α και 1β, του Νόμου 4555/2018 («Κλεισθένης»). Να απαντήσουν οι πολίτες αν λένε «ναι» σε όσα πρωτοφανή αντισυνταγματικά αποικιοκρατικά και εγκληματικά για τον τόπο μας νομοθετήθηκαν για το Εμπορευματικό Κέντρο του Ο.Σ.Ε, ή αν λένε «όχι» αν διαφωνούν και τα αποδοκιμάζουν, επειδή εκτός των άλλων συνιστούν «ταφόπλακα» για τον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή. Στη δεύτερη περίπτωση η λαϊκή ετυμηγορία θα θέσει όλους τους αρμόδιους ενώπιον των ευθυνών τους. Θα αναγκάσει όλους τους θεσμικούς φορείς να προασπισθούν το Σύνταγμα τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας την Ισονομία το εθνικό συμφέρον το δικαίωμα των πολιτών και των επιχειρηματιών του Ασπρόπυργου και του Θριάσιου πεδίου να έχουν μερίδιο στην ανάπτυξη και να επιχειρούν σε ένα τόπο ίσων ευκαιριών ισόρροπης ανάπτυξης και υγιούς ανταγωνισμού.  
Με την απόφαση για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, που θα είναι και το 1ο στην Ελλάδα στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου 4555/2018 («Κλεισθένης») το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου έχει την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα τεράστιας εθνικής και κοινωνικής σημασίας. Θα κάνει γνωστή παντού την απόφαση να δώσει το λόγο στους πολίτες για ότι έχει σχέση με τη θεσμοθέτηση μεροληπτικού πολεοδομικού περιβαλλοντικού και αδειοδοτικού καθεστώτος στο Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ και σε κάθε άλλη περιοχή στο Δήμο μας στο Θριάσιο πεδίο και σε όλη την Ελλάδα. Να τους καλέσει να αποφασίσουν ποια στάση επιθυμούν να υιοθετείται όταν κάποια πανίσχυρα και οργανωμένα ξένα μεγαλο-συμφέροντα επικαλούνται το ύψος των κεφαλαίων που υπόσχονται να επενδύσουν και τη στήριξη που έχουν από κάποιους «δικτυωμένους» ντόπιους μεταπράτες.  
Η «ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ» σας ενημερώνει ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υιοθετήσει την πρότασή της για Τοπικό Δημοψήφισμα θα απευθυνθεί στο λαό του Ασπρόπυργου για τη συλλογή των υπογραφών που προβλέπονται (10% των εκλογέων, περίπου 2.500 υπογραφές) προκειμένου να επιβάλουν τη διεξαγωγή του οι πολίτες. Κι επειδή όλοι όσοι είχαν υποχρέωση να τοποθετηθούν σε όσα καταγγείλαμε πριν λίγες μέρες επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί ενημερώνουμε ότι με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2018 δηλαδή χθες κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου, με τίτλο «ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ», ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.».
Το Νομοσχέδιο αυτό μαζί με όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή τα θέτουμε υπόψη των μελών του Δ.Σ., με την παράκληση ο Πρόεδρος να διαβάσει την Ανοιχτή Επιστολή μας και το Συμβούλιο να ορίσει τη συζήτηση της πρότασής μας για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
                                                                                   
Εκ μέρους του Περιβαλλοντικού Σωματείου Ιδιοκτητών Γης
εντός Επιχειρηματικών Πάρκων Θριάσιου πεδίου, «ΚΑΛΛΙΓΑΙΑ»,

          Ο Γενικός Γραμματέας,                                                                            Η Πρόεδρος,



                 Ιωάννης Μποτζάκης                                                                        Ελένη Καραμπέρη
                Οικονομολόγος                                                            Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΗΣ ΒΙΠΑΝΟΤ Α.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Η πολεοδόμηση, η ανάπτυξη και τα «χρυσά ραπανάκια» που γίναν κατασχέσεις σπιτιών…